Warming-up hardlopen: presteer beter – Sportfit

Warming-up hardlopen: presteer beter – Sportfit

Een dynamische warming up hardlopen is goed om je lichaam klaar te stomen voor de prestatie die hij moet gaan leveren. Onderstaande rekoefeningen kan je voor elke training doen als opwarming. Dit heeft als effect dat de flexibiliteit van de gewrichten en spieren goed is. Daarnaast zijn de spieren goed actief voor blessurevrij hardlopen!

Lenigheid
Lenig zijn speelt een rol bij het hardlopen, waardoor je grotere passen kan nemen. Wanneer je loopt worden de gewrichten in je onderbeen en bindweefsel strakker. Dat is positief voor je kracht en loopefficiëntie, maar minder goed voor je gewrichten en spieren. Hoe minder buigzaam ze zijn, hoe groter de kans op een blessure. Daarentegen moet je ook weer niet te flexibel zijn.

Dynamisch rekken voordat je gaat hardlopen helpt bij het verbeteren van prestaties en lenigheid, blijkt uit onderzoek. Het bouwt de veerkracht van je weefsel op zodat je hardlooptrainingen beter aan kan en blessures voorkomt.

Foam roller
Voor hardlopers zijn de belangrijkste plekken de kuiten, hamstrings en IT-banden. Ga gecontroleerde op en neer over de foam roller; bij pijnlijke plekken, pauzeer je even en hou je het 20 seconden vast tot dat de plek losser aanvoelt. Doe dit bij elk van de 3 gebieden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.