Hoe kies je de beste hardloopschoenen? Koopgids

Hoe kies je de beste hardloopschoenen? Koopgids

Type pronatie

Je hebt de termen vast weleens voorbij zien of horen komen: pronatie en antipronatie. Het complete assortiment hardloopschoenen is op te delen in deze twee groepen: neutrale hardloopschoenen en antipronatieschoenen. Als je gaat hardlopen, dan is het belangrijk dat je dit doet op schoenen uit de juiste categorie. Wat de juiste categorie is, verschilt per persoon. Dit is allemaal afhankelijk van de manier waarop jij hardloopt.

Er zijn drie typen pronatie, namelijk:

    • Neutrale pronatie  De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens naar binnen om de schok te dempen en het lichaamsgewicht op te vangen.
    • Overpronatie  De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens teveel naar binnen, waardoor er veel druk op de binnenkant van de voet komt te staan.
    • Onderpronatie – De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens niet of amper naar binnen, waardoor er relatief veel druk op de buitenkant van de voet komt te staan.

Als je de drie typen pronatie nabootst met je handen begrijp je de verschillen in pronatie en waarom dit belangrijk is. Let op! Pronatie is een persoonlijke eigenschap en er bestaat dan ook geen goed of fout. In dit blog lees je alles over pronatie en antipronatie.

 

Gewicht van schoenen

Hardloopschoenen zijn er in allerlei soorten en maten en ook het gewicht van hardloopschoenen kan zeer verschillend zijn. Over het algemeen zijn snellere, responsieve schoenen lichter van gewicht. Luxere schoenen die veel comfort bieden zijn over het algemeen iets zwaarder.

Het gewicht van jouw schoenen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is je loopstijl en manier van landen van belang, evenals je ervaring en trainingsdoel. Ook het gewicht van de hardloper is van invloed op het gewicht van de hardloopschoen dat voor de loper geschikt is. Een zwaardere loper heeft over het algemeen een stuggere, stabielere schoen nodig die vaak ook iets zwaarder is.

Duurzaamheid
Hoe duurzaam een schoen is, hangt vaak af van de slijtzool van de schoen. Het is aan te raden af en toe de slijtzool van je hardloopschoenen te bekijken om te zien of er slijtage onder de schoen zichtbaar is. De slijtage zegt alles over jouw loopstijl. Voor hardloopspecialisten is dit een belangrijke indicatie om goed advies te geven. Hardloopschoenen van ASICS staan bekend om haar duurzaamheid. Gemiddeld loop je op allround hardloopschoenen ongeveer 600 – 1.000 kilometer.

Leave a Comment

Your email address will not be published.